Halla-aho Äänekoskella: ”Täällä ilmastopolitiikka on lähellä ihmisten sydäntä”

Äksä/09.02.2019 16:42 (muokattu 09.02.2019 16:45)

Halla-aho piti Citymarketin aulassa puheen, jossa hän kertoi perussuomalaisten seuraavan vaalikauden tavoitteista. Hän puhui huvittuneena siitä, miten tulevista eduskuntavaaleista on tehty vuoroin maahanmuutto- ja vuoroin ilmastovaaleja. Vaalit eivät koskaan ole yhden asian vaalit, Halla-aho totesi.

Median esiin nostamat aiheet, kuten Oulun seudun seksuaalirikokset, vaikuttavat suoraan siihen, mitä toimenpiteitä kansanedustajilta odotetaan. Viimeisimpänä suurta yleisöä puhuttavat vanhustenhoidon epäkohdat, joihin Halla-aho otti myös kantaa puheessaan.

– Kunnilla on liian vähän rahaa tuottaa ne vanhusten hoivapalvelut, joita tarvittaisiin. Meidän pitää miettiä, miten haluamme kohdella ihmisiä, jotka ovat koko ikänsä tehneet töitä ja rakentaneet tätä maata, Halla-aho sanoi ja sai aikaan hyväksyviä nyökkäyksiä.

Yleisöstä esitettiin huoli siitä, pitääkö puolue tällä kertaa vaalilupauksensa. Halla-aho vakuutti, että takinkäännöstä ei ole pelkoa.

Tilaisuuden jälkeen kansanedustajan matka jatkui Viitasaarelle ja Pihtiputaalle. Halla-aho kertoi puhelimitse ÄKSälle, että Äänekoskella puhuttiin niistä asioista, jotka huolestuttavat myös muualla, kuten työllisyydestä ja vanhustenhoidosta, mutta myös ilmastonmuutoksesta.

– Äänekoskelle on aina ilo tulla! Teollisuus vaikuttaa paljon siihen mistä asioista Äänekoskella puhutaan: ilmastopolitiikka on lähellä ihmisten sydäntä, sillä tehdyt päätökset vaikuttavat ihmisten arkeen konkreettisemmin kuin jossain muualla, Halla-aho ruoti.

Bio- ja metsätalouden tulevaisuuden Halla-aho näkee positiivisena, kunhan liian tiukat ilmastosäädökset eivät tukahduta sen kilpailukykyä.

– Metsäteollisuus on yksi Suomen tärkeimmistä vientiteollisuuden aloista, ja sen kilpailuedellytyksiin vaikuttaa suoraan se, mitä muut puolueet ovat päättäneet syksyn ilmastolinjauksessa. Tämä johtaa kiihtyvään hiilivuotoon, eli teollisuus karkaa niihin maihin, joissa päästömääräykset eivät ole niin tiukkoja, Halla-aho toteaa.

Perussuomalaisten ratkaisu ilmastonmuutokseen myös teollisuuden kilpailukykyä kannattaen on pitää ilmastolinjaukset suhteellisuudentajuisina.

– Suomen ei pidä ottaa kunnianhimoisempia päästötavoitteita kuin mitä EU:n laajuisesti on tehty. Metsäviennille tärkeä kuljetusala kärsii jo nyt tiukentuneista säädöksistä. Energiaverotus pitäisi asettaa direktiivin sallimaan minimiin ja energian kohtuuhintainen tuotanto varmistaa. Sitä ei voi tehdä ajamalla kivihiiltä ja turvetta suoraan alas, Halla-aho linjaa.

Äänekoskelaiset Juho Lasarov ja Riku Pietiläinen grillasivat Halla-ahoa tilaisuuden loppupuolella muun muassa verotuksesta. Kaksikko on ollut aina kiinnostunut politiikasta ja seurannut keskustelua aktiivisesti. Halla-ahon tilaisuuteen miehet tulivat, koska perussuomalaisten näkemykset kiinnostavat.

– Perussuomalaiset ajaa semmoisia asioita, jotka osuu omiin kokemuksiin. Vielä ei ole ihan varmaa, ketä äänestän, Pietiläinen pohtii.

Kaksikon mukaan Sipilän hallitus on onnistunut taittamaan velkaantumisen kasvun ja selvinnyt hyvin edellisen hallituksen jättämässä hankalassa tilanteessa. He ovat olleet hallituksen toimiin ”kohtuullisen tyytyväisiä”.

– Hallitus ei ole huonontanut minun eli tavallisen työssäkäyvän ihmisen tilannetta. Media keskittyy välillä liikaa negatiivisiin asioihin, ja hyvät puolet jäävät huomiotta, Lasarov toteaa.

RIINA NYGRÉN
riina(at)aksa.fi

Kirjoitettu 12.2.2019

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa